ALLA MÄNNISKOR ÄR LIKA VÄRDA ATT VARA FRIA OAVSETT

gr_alexandrapascalidou_carolinesellstone.jpg

Jag var egentligen väldigt trött, hade ritat hela dagen för Företagarna, men jag vill verkligen ta mig till St Eskilskyrkan och lyssna på Alexandra Pascalidou som var där och berättade sin story. Hon har skrivit förordet till barnboken jag har illustrerat, Annalisa och födelsedagspresenten (Idus förlag) och jag vill också gärna få hennes signatur. Och så ville jag bara sitta och lyssna.

När Alexandra gjorde entré, denna fina människa, öppnade hon först upp med att säga att hon är så glad och tacksam för att så många vill komma och lyssna. Men att hon inte mådde bra. Det gick verkligen rakt in i mitt hjärta. Att inför så många stå och berätta att man inte mår bra. Och varför hon inte mår bra. Sedan berätta hon såklart sin story om hur hon kom till Sverige och mot alla odds (enligt vissa lärare) har blivit en framgångsrik journalist och författare. Men att hon inte kunde åka och besöka Bokmässan för att hon är så hotad. Att SVT ger henne sparken för att hon är hotad. De vågade inte ha henne kvar. Det gör mig väldigt ledsen.

Jag hade tänkt att bara lyssna, men tog ändå upp min iPad och började rita. Jag kunde ju rita för min egen skull. Inget press, ingen stress att missa något viktigt, utan bara för min skull. För att jag älskar att rita. Och lyssna. Då hände det något, jag fick en insikt. Alexandras ärliga och ”nakna” sätt att prata och berätta tillsammans med att jag ritade bara för min skull, smältes ihop och jag fick en insikt. Den vill jag inte skriva eller lämna ut, nej, den är bara min. Kanske berättar jag någon gång.

Alla människor är lika värda att vara fria oavsett.

Caroline